sobota 22. května 2010

Úvodní slovo předsedy do Informací SČF č. 2/2010

Letošní filatelistův rok bude dne 4. prosince 2010 završen 4. valnou hromadou Svazu českých filatelistů. Je rokem bilancování uplynulého pětiletého volebního období. Je i časem přípravy programu na období další.

O organizační přípravě valné hromady SČF a potřebných pokynech základním organizačním jednotkám – klubům a společnostem – pro volby delegátů na jiném místě podrobně píše tajemník SČF Jaroslav Maleček. Co však je zvláště důležité, to je seznámení všech našich členů s návrhem novelizace Stanov SČF. Z pověření předsednictva SČF na nich se vší odpovědností pracoval pověřený člen VV SČF Pavel Matoušek. Pracovní návrh novely je připraven a během pár týdnů, po jeho souběžném schválení členy VV SČF a předsednictva SČF, bude rozeslán našim členům k posouzení a seriózním připomínkám.

Velmi žádoucí jsou však i podněty a návrhy našich členů na zaměření činnosti SČF od roku 2011. Jak a čím chceme podporovat a posilovat zájem našich členů o sbírání a vystavování? Jak budeme chápat naši činnost klubů a odborných společností, aby co nejširší veřejnost ji pociťovala jako jednu ze zábavných možností „využití volného času“? Jakými cestami chceme pro zájem o sbírání známek a ostatního filatelistického materiálu získávat veřejnost? Jakými způsoby a formami chceme dále vzdělávat naše členy – sběratele, vystavovatele, jurymany, znalce, členy kroužků mladých filatelistů, autory filatelistické literatury?

V posledních měsících jsem měl možnost vyslechnout při osobních setkáních přátele z 34 klubů filatelistů a tří odborných společností. Při všech současných svízelích však nikdo z nich ve svých aktivitách nepolevuje. Kromě jiného si stačí například pročíst pravidelně vydávaného Jihlavského filatelistu v redakci Emila Pelikána; pročíst si internetové stránky klubu filatelistů v Trutnově, který vede Pavel Janata, a který se podílí na jubilejních oslavách založení města Trutnova; prolistovat 60 stránek reprezentativního ALMANACHU 1929-2009, který roku 2010 vydal KF 05-85 v Novém Bydžově na počest 80. výročí založení klubu filatelistů a na jehož vytvoření se podíleli Petr Langer a Jiří Šilhan; nepřehlédněme ani Mimořádný bulletin klubu filatelistů 03-13 Plzeň k 90. výročí vzniku klubu, který zpracoval Josef Kotek; a to nemluvím o Zpravodaji SSČSZ SČF, který svým vzhledem a úpravou v redakci Josefa Fronce může sloužit za vzor i našim Informacím SČF. Je také zajímavé zjištění, že i v nelehkých ekonomických podmínkách si zejména předsedové téměř 400 registrovaných klubů i při poklesu členů dovedou poradit a nepotřebují k tomu být „voděni za ručičku“, jak nás k tomu někteří navrhovatelé nejrůznějších „kuchařek“ nabádají. Stejně jako mnozí předsedové odborných společností a sekcí využívají k uskutečňování zájmové činnosti, která již nezná dotace z bývalé „národní fronty“, získávání nejrůznějších grantů a dalších možností. Bývá kolem toho i dost byrokracie, ale i tady platí: „komu se nelení, tomu se zelení“. Jestli se i v obtížných existenčních podmínkách budeme všichni snažit a nelitovat času a námahy, pak českou filatelii zachováme.

Co však na některých členských schůzích, valných hromadách a setkáních členů v diskusích a rozhovorech zaznívá nejčastěji, to jsou kritická slova na adresu pošty a vydavatele poštovních známek: otisky poštovních razítek jsou nekvalitní, známky jsou znehodnocovány vlnovkou a nikoliv denním razítkem, poplatky poště za příležitostná razítka jsou vysoké a úhrada příležitostných poštovních přepážek bývá rovněž nad síly klubů, vysoké nominální hodnoty známek ČR jsou v praxi jen obtížně využitelné, apod.

Co však naši členové postrádají, to jsou před léty populární každoroční semináře SČF nebo setkání sběratelů a vystavovatelů se svazovými jurymany a některými našimi významnými vystavovateli. Na pořadu těchto seminářů či setkání bývaly aktuální informace o tom, co se ve světě filatelie děje a co se i nás může a bude týkat. Samozřejmou součástí byly i besedy nad přinesenými exponáty, již vystavenými, anebo se na výstavu chystajícími – za každou užitečnou radu byli účastníci vděčni.
Možností, které před sebou naši sběratelé – filatelisté v současné době mají, je dost. Chci proto ještě jednou upozornit na mé pojednání s názvem „Sbírání poštovních známek a vystavování filatelistických exponátů“ s podtitulkem „Nové tvůrčí možnosti a výzvy“. Mělo by již být na internetu a připravuje se již i jeho otištění ve Filatelii a v některých zpravodajích.

Náš SČF nedlouho po výstavě PRAGA 2008 pocítil po provedených změnách na generálním ředitelství České pošty některé dopady na naši činnost. V současnosti však vítáme obnovení vzájemně prospěšné spolupráce a věříme, že v atmosféře solidarity členů s vedením SČF nejen spolu s Českou poštou, ale i se všemi dalšími partnery, budeme dále pokračovat jako vrcholné celostátní občanské sdružení filatelistů se solidní členskou základnou a s mezinárodním uznáním a podporou.

Lumír Brendl, předseda SČF

Žádné komentáře:

Okomentovat