úterý 1. prosince 2009

Ze života klubů filatelistů SČF

Zpráva o účasti na výročním setkání zástupců klubů filatelistů SČF Východočeského regionu v sobotu 28. listopadu 2009 v Hradci Králové

  1. Setkání se uskutečnilo podle programu o 10 jednacích bodech, předem připraveného Karlem Holoubkem, a schváleného přítomnými zástupci KF.
  2. Bylo přítomno 30 zástupců KF a hostů-členů SČF. Celkem 23 zástupci vystoupili s informacemi o činnosti KF a s dotazy či připomínkami.
  3. Z dotazů: a) některé KF na výzvu sekretariátu SČF poslaly před časem články a informace z historie klubů do plánované Ročenky SČF. Dodnes však není jasné, zda ročenka vyjde a jak bude s klubovými příspěvky naloženo. b) jaké budou samolepící poštovní známky v sešitcích, o kterých na rok 2010 kluby filatelistů informuje Česká pošta (dotaz zodpovězen na místě). c) jak budou vyřešeny četné dopisy rytce Václava Fajta o nesprávné informaci o křtu známky „katedrála sv. Ducha v Hradci Králové“ dne 4.9.2008 v Brandýských listech z roku 2008– na místě jsem odpověděl, že jsem písemně a doporučeným dopisem neplodnou korespondenci ukončil a požádal redakci BL (i starostu města), aby se nadále nesprávných a nepravdivých tiskových informací v duchu tiskového zákona vyvarovala.(Týkalo se zejména člena KF a autora informací Jiřího Kozáka a tajemníka SČF).
  4. Podle sdělení většiny přítomných zástupců KF, kluby větší i menší ekonomicky existují z rabatů od České pošty za odběr českých novinek, z výměnných schůzek (burz), a z grantů městských nebo krajských úřadů na vyžádané a zdůvodněné akce.
  5. Zprávy o činnosti a významu sdružení KF Východočeského regionu (zakotveného ve Stanovách SČF)přednesl Karel Holoubek, o činnosti oblastní komise mládeže Miloslav Kalabza, a o situaci a hospodaření SČF předseda RK SČF Vladislav Beneš.
  6. Předseda SČF informoval o současném dění ve SČF, vyzval k prostudování návrhů na novelizaci Stanov SČF a k zaslání písemných připomínek klubů filatelistů sekretariátu SČF do 31. ledna 2010; podal zprávu o stavu současných jednání s vedením České pošty; o jednání 10. schůze předsednictva SČF dne 14.11-2009 a o rozhodnutí, že se volební 4. valná hromada SČF bude konat 4. prosince 2010. Připravují se výstavy DOBŘÍŠ 2010, semináře a česko-slovenská výstava ve Vysokém Mýtě, zatímco Česká pošta chystá výstavu na Pražském hradu s názvem „Pražský hrad a umění poštovní známky“ v době od 12.5.do 1.8.2010. Dále je nutné podávat včas návrhy na svazová vyznamenání SČF, aby mohly být schváleny předsednictvem SČF na jeho jarním /duben/, nebo podzimním /listopad/ zasedání Na závěr tohoto bodu jsme spolu s K. Holoubkem předali svazová vyznamenání členům KF Brandýs n.O., Jilemnice a Chlumec n.C. Fotodokumentaci pořídil ochotně pan Čermák z KF Dvůr Králové nad Labem.
  7. K nejvýznamnějším činnostem sdružených klubů patřily následující akce: čtvrtletní burzy v Pardubicích, oslavy 80 let KF v Žamberku, KF Jilemnice uspořádal křest aršíku Křivoklátsko s autogramiádou autorů manželů J. a L. Knotkových a rytce Marina Srba, a výstavku M. Srba „Kouzlo rytiny“; KF Vysoké Mýto uspořádal v Městském muzeu spolu s výstavkou pohlednic také výstavu vystavovatelských úspěchů členů klubu a na letišti uskutečnil První start poštovní rakety v České republice ve spolupráci se sekcí Kosmos SČF; KF Jaroměř a Josefov uspořádal výstavku pohlednic a připomněl český skauting; 85. výročí oslavil KF Dvůr Králové n.L., který úspěšně vydává zajímavý klubový Zpravodaj KF SČF, a to každoročně 4 čísla (celkem již 75 čísel). Za oba KF Hradec Králové promluvil ing. Loučný: zdůraznil široký společenský význam a dopad prezentace a křtu známky ke 175. výročí české národní hymny v Pamětní síni Františka Škroupa v obci Osice, k níž byl vydán i pamětní list s příležitostným obrazovým poštovním razítkem. Zdůraznil prospěšnou vzájemnou spolupráci starosty obce Osice, ředitelky základní školy v Osicích, a KF s regionálním ředitelstvím České pošty v Hradci Králové. Slavnosti se zúčastnilo i hudební kvarteto, a ještě před událostí se konaly výstavky a besedy se žáky. Závěrem zhodnotil akci a její přípravu i význam jako „společný úspěch filatelistů, obce, školy a České pošty!“
  8. V závěru nutno konstatovat, že by dlouhodobé aktivity, výsledky a přínosy pro českou filatelii, kterých dociluje dobrovolné Východočeské sdružení KF, jehož existence je organizačně zajištěna v příslušném článku Stanov SČF, měly být zvýrazněny a vhodně oceněny. Je škoda, že takových dobrovolných regionálních sdružení v rámci SČF neexistuje více. Po organizačním zrušení krajských článků došlo k umenšení přímých nebo zprostředkovaných kontaktů „KF – vedení SČF“, protože naše úsilí, počínaje rokem 1997, aby v co nejčastějším vztahu s jednotlivými kluby v rámci územní působnosti byli jednotliví, konkrétní členové předsednictva SČF, se nepodařilo pro nezájem, ale i pro nezahrnutí této povinnosti do Stanov SČF, uskutečnit.

Předkládá: Lumír Brendl, předseda SČF
V Plasích dne 30. listopadu 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat