čtvrtek 12. listopadu 2009

Křest známky k 175. výročí naší hymny


Královéhradečtí filatelisté se rozhodli pokřtít novou českou poštovní známku ke 175. výročí české národní hymny v malebné obci Osice, rodišti jejího autora Františka Škroupa.
Mistr Bedřich Housa podepisoval pamětní listy s trpělivostí sobě vlastní, neuvěřitelných pět hodin, nejprve v budově pošty, a po křtu jeho autogramiáda pokračovala v pamětní síni Františka Škroupa.
Obecní úřad zajistil pro účastníky akce občerstvení a místnost pro napsání pozdravných pohlednic. A že bylo návštěvníků opravdu hodně – historická budova místní fary jich byla plná. Příležitostná poštovní přepážka používala razítko s portrétem Františka Škroupa a pro zájemce měla dostatek nových poštovních známek, které se všem moc líbily – nejčastější slova byla, že jsou krásné a něžné…
V předsálí pamětní Škroupovy síně probíhala propagační výstava zaměřená jak k 175. výročí české státní hymny, tak k olympijským úspěchům našich reprezentantů, po nichž nás tóny národní hymny naplňují hrdostí. Nezapomenutelným zážitkem pro účastníky křtu byl přednes písně Kde domov můj od profesionálního zpěváka Jakuba Kubína. O slavnostní atmosféru se postaral i smyčcový kvartet Chameleón ve složení Lucie Pavlíková, Helena Jaborová, Lenka Maierová a Míla Brtník. Po úvodním slovu ředitelky muzea Markéty Kabelkové jsem poděkoval organizátorům akce i Mistru Bedřichu Housovi. Zdravici pronesli i přítomní starosta obce Osice Stanislav Bydžovský, poslanec Europarlamentu Oldřich Vlasák a poslanec Parlamentu ČR David Kafka. Vše s přehledem moderoval předseda KF 05 – 022 Josef Vlček. O hosty se starali neúnavný předseda Sdružení východočeských filatelistických klubů Karel Holoubek a předseda KF 05 – 001 Zbyněk Loučný.



Organizátorem doprovodných akcí byl Oldřich Zelený. Za největší úspěch považuje besedu o filatelii s názvem „Sběratelský den“, která proběhla na základní škole Františka Škroupa v Osicích pro žáky 1. až 9. třídy. Zúčastnilo se jí ve skupinách celkem 152 dětí a učitelek. Beseda se konala den před křtem nové poštovní známky a byla pro děti velkým zážitkem.
Dík patří nejen královéhradeckým filatelistům, kteří dokázali pro uskutečnění svých nápadů získat starostu obce, ředitelku místní školy, vedoucí pošty a podporu poslanců, ale všem, kdo svou přítomností akci podpořili. Přestože jsou Osice stranou hlavních komunikací a o víkendu bez dopravního spojení, přijeli filatelisté z Čech i Moravy. Odměnou jim byla nevšední ochota pracovnic České pošty a podpis Mistra Bedřicha Housy na pamětních listech; těch bylo 450 a všechny byly během odpoledne vyprodány. Také obálek dne vydání nakonec bylo – vzhledem k počtu návštěvníků – u přepážky málo. Pohotovou náhradou byly pohlednice akademického malíře Jiřího Škopka s pohledem na místní kostel a portrétem Františka Škroupa.

Jaroslav Maleček, tajemník SČF

Žádné komentáře:

Okomentovat